Adó 1 százalék felajánlás 2024

A cseresznyefa metszése kritikus a fa egészsége és a terméshozam szempontjából. Az alábbiakban bemutatom a cseresznyefa metszésének lépéseit csemetétől a termő fáig:

 1. Csemete metszése:
  • Az első évben a fa koronáját kell kialakítani. Vágjuk vissza a fő hajtást kb. 70-80 cm (esetleg 120cm) magasságban, és távolítsuk el az alsó oldalhajtásokat. Csak a felső 3-4 hajtást hagyjuk meg, ezekből alakul ki a fa váza [2].
 2. Fiatal fa metszése:
  • A második és harmadik évben a vázágakat kell fejleszteni. Vágjuk vissza az előző évi hajtásokat, hogy serkentsük az új hajtások növekedését, és ügyeljünk arra, hogy a fa közepét nyitva tartsuk, hogy a fény és a levegő szabadon járhasson [4].
 3. Termő fa metszése:
  • A termő fák esetében évente fenntartó metszést kell végezni. Távolítsuk el a beteg, sérült és túlságosan sűrű hajtásokat. Formáljuk a fát váza alakúra, hogy a termő részek könnyen hozzáférhetőek legyenek [1].
 4. Fenntartó metszés:
  • Évente vágjuk vissza az előző évi termő hajtásokat, hogy új termőrészek képződjenek, és a korona formáját fenntartsuk, valamint a túlzott növekedést megakadályozzuk [5].

A metszés technikája és gyakorisága függ a fa korától és állapotától, ezért érdemes szakértői tanácsokat is figyelembe venni.

Cseresznye metszése tavasszal – az első pár évben kötelező! | MMG

🌐 Sources

 1. youtube.com – Cseresznyefa metszése csemetétől a termőig Kosztka Ernővel …
 2. kert.tv – Cseresznyefa metszése csemetétől a termőig Kosztka …
 3. facebook.com – Cseresznyefa metszése csemetétől a termőig | A Fiskars …
 4. youtube.com – Cseresznye metszése tavasszal – az első pár évben kötelező …
 5. ezerjofu.com – Cseresznyefa metszése csemetétől a termőig Kosztka Ernővel
 6. pinterest.com – Cseresznyefa metszése csemetétől a termőig Kosztka …

Kategóriák: EGYÉB

-